El divendres 5 de març, al Pati de les Dones del CCCB, vam celebrar la diversitat lingüística amb l’acte final de l’activitat Fets de Llengües. Aquesta activitat, que ja és el quart any consecutiu que es fa, s’emmarca en la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna declarat per la UNESCO.

Òmnium Ciutat Vella, que treballa per l’enfortiment de la cohesió social mitjançant l’educació i la cultura, i el Grup de Lingüistes per la Diversitat de la Universitat de Barcelona (GLiDi) promouen aquesta activitat, que compta amb la participació de centres de secundària del districte. L’objectiu és fer visibles el gran nombre de llengües que es parlen a Ciutat Vella i reivindicar la riquesa que aquesta diversitat lingüística comporta.

Aquesta activitat consta d’un treball que es fa a les aules de llengua de 3r d’ESO i que convida a reflexionar sobre les vivències de cadascú amb les llengües del seu entorn (és a dir, les llengües de què estem fets) i sobre com són i què fem amb aquestes llengües (és a dir, sobre fets relacionats amb les llengües). L’acte final consta de la lectura i exposició d’una mostra dels treballs sobre llengües que s’han fet a classe: autobiografies lingüístiques, traduccions, elaboració de textos en diverses llengües, reflexions a l’entorn dels usos lingüístics, etc. En aquest acte també hi intervé el GLiDi, que fa una breu xerrada participativa sobre les llengües del món i sobre la necessitat de preservar la diversitat lingüística.

Des que l’activitat es va posar en marxa, cada any s’hi ha incorporat un centre de secundària més. Aquesta any, doncs, hi han participat alumnes de l’INS Miquel Tarradell, l’Escola Pia Sant Antoni, l’INS Milà i Fontanals i l’Escola Sant Felip Neri. L’any que ve esperem que s’hi incorpori algun altre centre de Ciutat Vella i que la família pugui així anar creixent any rere any. 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.