• Escola Sant Felip Neri
  • |
  • 2021-2022

Hola! Em dic Raisa i sóc de Bangladesh, jo tinc 15 anys.

Vaig arribar a Barcelona el 27 de novembre. Fa just un any i pocs mesos.

Jo parlo 11 llengües: bangla, sylheti, dhaka, nwakali, hindi, punjabi, urdú, nepalí, anglès i una mica de català i castellà. Puc parlar correctament bangla, sylheti, hindi i urdú. Puc comunicar-me bé en anglès, nepalí i panjabi.

Jo amb la meva família parlo sylheti, és la meva primera llengua, la llengua que es parla a la meva ciutat Sylhet. A Bangladesh hi ha 12 llengües, jo en parlo 4: sylhet, dhaka, nwakali, Bangla. 

Per tant, primer als 3/4 anys, vaig a aprendre sylheti, després als 7-8 anys vaig aprendre bangla i anglès a l’escola. A l’escola nosaltres aprenem el bangla, és la llengua nacional. 

Vaig aprendre urdú i hindi, veient la televisió. M’agrada molt el Bollywood i a les pel·lícules de Bollywood es parla en hindi, llavors, vaig aprendre panjabi i hindi. A més, com que l’hindi s’assembla molt a l’urdú, també parlo urdú. I com que el nepalí s’assembla molt al bangla i hindi, ara parlo perfectament hindi, punjabi, urdú i nepalí. Al nostre país no parlem anglès, hindi o urdú: només parlem Bangla.

Ara estic aprenent el català i castellà. Les dues són difícils, però el català és més fàcil que el castellà per a mi. Tot i això, són difícils d’aprendre per a mi. 

Amb els meus companys de classe intento parlar el català, tota la classe m’ajuda.