• INS Miquel Tarradell
  • |
  • 2020-2021

Vaig néixer a Filipines igual que la meva mare. No sé quan, però em vaig mudar amb la meva família a Estrasburg, França, a causa de la feina del meu pare. Allà vaig aprendre francès durant 4 anys i el vaig dominar, parlava amb els meus amics i companys de classe en francès i parlava anglès amb la meva família i alguns altres amics. Bàsicament vaig aprendre anglès escoltant la gent amb qui vaig conviure i també a l’escola.

Després, vam tornar a les Filipines i vaig continuar estudiant allà, a l’escola vaig aprendre tagalog i ilocano. Parlava principalment amb els meus companys i professors en tagalog. Quasi tots els caps de setmana anàvem a casa a la meva ciutat natal i allà parlava ibaloi i anglès. Podia entendre bé l’idioma, però parlar-lo era una mica difícil per a mi i per al meu germà perquè barrejàven els tres idiomes (tagalog, ilocano, ibaloi) i actualment encara tenim problemes amb això.

Al cap d’un temps ens vam traslladar a Macao, Xina, perquè els nostres pares volien més oportunitats per a nosaltres en el futur. Havia començat a aprendre una mica de xinès mandarí, però, per desgràcia, per alguns problemes, no vaig poder continuar a l’escola i, per tant, ens vam traslladar a Portugal, amb l’esperança de trobar-hi una escola, però de nou no vam poder, així que finalment ens vam traslladar a
Barcelona, Espanya.

Vam arribar a Espanya el 2017 i vaig entrar a l’escola com a 6è de primària, allà vaig aprendre castellà i català. El meu pare també m’havia posat a classes d’anglès durant alguns mesos i també a classes de francès a l’estiu per intentar que me’n recordés d’alguna cosa de la llengua francesa. Actualment estic a 3r d’ESO a Barcelona i estic millorant en castellà i català. Ara, a 3r tinc francès a l’institut, així que almenys puc recordar-me alguna cosa.

Tot plegat, entenc anglès, tagalog, ibaloi, ilocano, castellà, català i molt molt poc francès, però no sé escriure ni lletrejar en ilocano ni ibaloi.

A banda de voler millorar el meu francès, alguns dels idiomes que voldria aprendre serien el coreà, el japonès, el xinès, l’indonesi… Aprendre idiomes m’interessa perquè sento que coneixent-los puc aprendre millor la cultura dels seus països i tenir més d’una cultura.