• Escola Pia Sant Antoni
  • |
  • 2021-2022

Em dic Jiali, tinc catorze anys, vaig néixer a Barcelona i també hi visc, però la meva família és xinesa. Els meus pares, van venir a Barcelona per buscar un ofici, i hi viuen a Barcelona des de fa uns vint anys. 

La meva llengua materna és el xinès, tot i que vaig néixer a Barcelona, la gran majoria de la meva família és xinesa. Per tant, la primera llengua que vaig aprendre va ser el xinès, que al principi me’l van ensenyar els meus pares, els meus avis i més endavant a una escola. A més a més del xinès mandarí, que és el que parlo amb la meva família, la gran majoria de la meva família també parlen una variant del xinès que es parla en el comtat d’on és la meva família. Aquesta variant no la parlo, però, en canvi, sí que l’entenc. 

Més tard als quatre anys, vaig començar a anar a l’escola aquí, a Barcelona, on vaig aprendre català, castellà i anglès, que són les llengües que s’ensenyen en aquesta escola. Vaig aprendre ràpid i no em va costar gaire adaptar-me al català i al castellà, a més a més, vaig aprendre sense l’ajuda dels meus pares, ja que ells no en sabien de català, i el castellà no el tenien tant controlat perquè m’ensenyessin a mi també. A l’escola, els professors em van ajudar bastant i ràpidament vaig controlar bastant bé aquestes dues llengües. 

Uns quants anys més tard, els meus pares em van apuntar a una acadèmia d’anglès, perquè volien que l’aprengués més ràpidament, i perquè les classes d’anglès de l’escola eren d’un nivell molt bàsic, i per a mi ja no tenien cap dificultat, ja que cada any es repassava tot el que s’havia fet anys anteriors i no s’avançava gaire. Vaig estar anant a la mateixa acadèmia durant quatre anys, fins a arribar a 1r de l’ESO, perquè l’horari de classes no m’anava bé. Dos anys més tard, a l’escola es va iniciar un programa de classes d’anglès, que consisteix en unes classes d’anglès en línia on el professor/a que ensenyava era dels Estats Units. Al final, si aconsegueixes aprovar i passar els cursos del programa, rebràs un diploma. Aquest programa es diu Batxillerat Dual. 

A partir de cinquè, a l’escola s’incorporava una altra llengua, el francès. Aquesta llengua era obligatòria durant dos anys, i a partir de 1r de l’ESO, si volies fer francès com a assignatura extra, havies de tenir mínim notable en les tres llengües obligatòries: català, castellà i anglès. 

Per tant, ara a l’escola estic aprenent català, castellà, anglès i francès, i a més a més estic fent anglès al Batxillerat Dual, i xinès a una escola a part. Totes aquestes llengües les tinc ben controlades, les sé escriure, parlar i l’entenc, tot i que de vegades barrejo paraules de diferents llengües, ja que s’assemblen bastant.