• INS Milà i Fontanals
  • |
  • 2020-2021

Em dic Arshpreet, tinc 14 anys i soc de l’Índia. A l’Índia vivia a una província que està al nord i es diu Panjab, significa “panj’’ – cinc i ‘’ab’’ – llac, doncs la terra dels cinc llacs. Visc a Barcelona des de fa tres anys. Parlo 8 llengües, panjabi, que és la meva llengua materna, també hi ha gurmukhi, s’escriu igual que el panjabi, però el significat de la paraules és diferent –en la meva religió que és sikh, el nostre llibre sagrat és Sri guru granth sahib que està escrit en gurmukhi– i a l’escola parlava hindi i anglès, (anglès es parla perquè Gran Bretanya va conquerir de 1857 – 1947 l’Índia), per això l’anglès també és oficial. També parlo alemany perquè he viscut allí dos anys i aquí a Barcelona parlo castellà i català. També parlo urdú amb les meves amigues de l’institut, l’urdú es parla igual que l’hindi, però s’escriu molt diferent.

Si sé alemany també sé una mica de suec, neerlandès o belga, per ex. “ich bin” que significa “jo soc”, en neerlandès és “ik ben”, “guten morgen” que significa “bon dia” i en suec és “god morgon”. Si parlo castellà, ja sé una mica d’italià, francès o portuguès. 

L’hindi és la quarta llengua que es parla al món. A l’Índia hi ha 780 llengües de les quals jo només sé panjabi i hindi, hi ha més de cent religions, les que conec més són hinduisme, musulmà, sikhisme, budisme o jainisme, etc. Quan parlo en panjabi no sempre dic paraules del panjabi, dic moltes paraules d’urdú per ex. “jalwa“ que significa màgia i en panjabi es diu “jadu”, “mohabbat”, que significa amor i en panjabi és “pyaar”, diem això perquè aquestes paraules en hindi són molt difícils i jo des de petita dic això. I també dic moltíssimes paraules en anglès, per ex. “book”, en panjabi és “kitaaab”, “teacher”, en panjabi és “adhiapak”, n’hi ha moltíssimes…

En el món per una persona de l’Índia és senzill aprendre llengües perquè sabem alfabets llatins per l’anglès, perquè he vist persones de Marroc, Síria o altres, no saben aquests alfabets, per això és difícil per ells.

Ara us explicaré de la meva religió, perquè algunes persones no saben de sikhisme. Al món només som 2% i la nostra religió existeix des de fa 500 anys, la nostra llengua és gurmukhi i panjabi i aquestes llengües provenen del sànscrit. Teníem 10 gurus (significa mestres), el nostre primer guru, era Sri guru Nanak dev ji, no només era un mestre de sikh, també els hindús i musulmans el seguien. Hi havia més gurus, però el que ha dit que va formar una nova religió era Sri guru Gobind Singh, el guru desè. Si cerques al Google la religió més valenta, és sikhisme.

I finalment, l’Índia és un país que té tots els climes, per ex. al Kashmir hi ha moltíssim fred, hi ha neu, i si anem una mica lluny, al Panjab, mai hi ha neu, si anem una mica més lluny de Panjab, que és Rajhasthan, sempre hi fa calor i hi ha molt desert; és com un joc, si aquí volem calor, hi ha calor i si volem fred hi ha fred.